joi, 30 iunie 2011

A evoluat tehnologia atât până a descifra gândurile oamenilor?

Un articol din “Psihologia” (Scientific American Mind) m-a impresionat şi am de gând să vi-l împărtăşesc.
Se pare că tehnologia a evoluat atât încât ne oferă posibilităţi nemaintâlnite de a accesa gândurile şi stările mentale. Martin Monti specialist în neuroştiinţe la MRC Cognition and Brain Sciences Unit ,Cambrige, împreună cu alţi specialişti au utilizat o tehnică nouă în evaluarea unui pacient diagnosticat cu stare vegetativă definitivă, care prezentase câteva manifestări externe de conştienţă. Cercetătorii au demonstrat că pacientul era conştient încă şi putea chiar să comunice. Pacientului i s-a spus să se gandească la tenis dacă răspunsul este DA; sau la interiorul locuinţei dacă răspunsul este NU. Această tehnică a permis pacientul cu leziuni cerebrale să comunice folosindu-se doar de gânduri.
Este ceva revoluţionar, pentru că până acum nici o altă tehnologie nu a putut demonstra că în trupul inert al unui pacient este o minte captivă pe deplin conştientă şi capabilă să comunice. Ce anume a generat această revoluţie? Se pare că în ultimii cinci ani mulţi cercetători şi-au schimbat modul de a analiza datele adunate cu ajutorul echipamentelor de scanare. Folosind o tehnică nouă de prelucrare a  datelor, ei au descifrat activitatea cerebrală, pentru a dezvălui nu numai conţinutul gândurilor conştiente, dar şi informaţii din inconştientul subiecţilor- şi chiar  recompunerea imaginilor din filmele pe care aceştia le vizionau.
În ultima perioadă este cunoscut că oamnenii încearcă prin diferite metode să pătrundă în gândurile oamenilor prin învăţarea limbajului corpului, prin poligraf, şi uite că avem veşti bune pentru ei, se pare că în câţiva ani vom citi gândurile soţiei, a copilului, partenerului de afaceri, etc.
Dezvoltată în anii ’90 această tehnică imagistică a oferit o oportunitate complet nouă de a privi în interiorul proceselor cognitivee, chiar în timpul ce acestea se desfăşoară, prin surprinderea parametrilor fluxului sangvin în ariile cerebrale active. Alţi cercetători din Berlin de la Bernstein Center of Computational Neuroscience au utilizat o tehnică de analiză multivariată a patternurilor pentru a descifra gândurile inconştiente ale subiecţilor. Ei au arătat participanţilor voluntari  imagini reprezentând un disc negru marcat cu linii albe întrerupte, orientate în una din două direcţii posibile. În  cea mai mare parte a timpului discul era obturat în ambele direcţii. Atunci când discul suprapus dispărea, discul ţintă era vizibil timp de 17 milisecunde (un interval mult prea scurt pentru ca voluntarii să perceapă conştient direcţia liniilor întrerupte). Şi aşa cum era de aşteptat ei nu au putut decât ghici orintarea liniilor de pe discul ţintă. Folosind această tehnică, cercetătorii au putu observa ce direcţie a liniilor era văzută de subiect- chiar dacă subiectul  însuşi nu-şi dădea seama de acest fapt. De aici mesajele subliminale care ne împovărează scoarţa cerebrală.
În 2008, Haynes a cerut unor voluntari să rezolve o sarcină simplă : să aleagă dacă vor să apese butonul din dreapta sau din stânga a unei telecomande, în timp ce le era înregistrată activitatea cerebrală prin metoda rezonanţei magnetice funcţionale. Cercetătorul a fost surpins să descopere semnale puternice în cortexul prefrontal şi parietal cu până la 10 secunde înainte ca voluntarul să decidă conştient să acţioneze. Acest rezultat are implicaţii profunde care pot fi revoluţionare. Înseamnă oare că nu dispunem de liber arbitru?
Aceste descoperiri ajută medicina să evolueze, ne ajută pe noi ca persoane să ne cunoaştem mai bine, dar din punct de vedere etic, cunoaşterea gândurilor oamenilor ne ajută în evoluţia noastră personală sau nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu